Sølvtrans går foran som et godt eksempel
Visste du at det fremdeles er lov å dumpe ufiltrert avfall 400 meter fra land og rett i havet? Denne praksisen kan ha store, negative konsekvenser for marint økosystem. Heldigvis finnes det bedrifter som ønsker å ta et langt større ansvar for miljøet. En av disse er Sølvtrans, som i samarbeid med Aas Mekaniske Verksted nylig har installert et avansert avløpsrenseanlegg (STP) fra RWO på fartøyet Ronja Carrier levert av Irrsea, som er eneste leverandør av RWO-utstyr i Norge.
Samarbeid for et renere hav
Aas Mekaniske Verksted med sin lange erfaring innen nybygg og skipsinnovasjon sto for den praktiske installasjonen av anlegget, mens Irrsea bisto med blant annet oppdatering av tegninger, inspeksjon og generell support. Sammen har de funnet en løsning som sikrer at avløpsvannet fra Ronja Carrier nå renses i tråd med MARPOL 73/78 Annex IV og IMO-standardene.
Jonas Salen, Technical Superintendent hos Sølvtrans, understreker hvorfor dette grepet var nødvendig:
«Havet er vår arbeidsplass, og vi ønsker å etterlate det i best mulig stand for fremtiden. Samarbeidet med Aas Mekaniske og RWO har vært en suksess, og vi er svært fornøyde med resultatet.»

RWO en teknologi i verdensklasse
Renseanlegget på Ronja Carrier bygger på Moving-Bed Biofilm Reactor (MBBR)-teknologi, som er særlig kjent for sin høye renseeffekt og plassbesparende utforming. Det krever dessuten lite vedlikehold og er en klar fordel for fartøy som opererer under krevende forhold. For spesielt sårbare områder, som Østersjøen, leverer RWO enda mer avanserte løsninger som fjerner både nitrogen og fosfor i tråd med IMO-resolusjon MEPC.227(64). Slik kan skip enkelt tilpasses de strengeste miljøkravene uansett hvor de seiler.
Norsk leverandør av RWO-utstyr
Irrsea har en unik rolle i det norske markedet som eneste leverandør av RWO-systemer.
«Det har vært spennende å jobbe med dette prosjektet sammen med Aas Mekaniske og Sølvtrans. Vi er stolte over å kunne bidra til løsninger som verner om havmiljøet og samtidig styrker driften til våre kunder», sier Harry Borch, daglig leder hos Irrsea.
Irrsea tok aktivt del i hele prosessen, fra oppdatering av tekniske tegninger til support og sluttinspeksjon. På denne måten sikret de at installasjonen holder et høyt kvalitetsnivå og oppfyller alle sertifiseringskrav.

Et eksempel til etterfølgelse for friskt hav
Det er i dag lovlig å dumpe ubehandlet avfall 400 meter fra land. Ronja Carrier har tatt et aktivt grep som beskytter miljøet bedre ved at de renser avløpsvannet før det går ut i sjøen. Sølvtrans viser med dette at miljøinvesteringer og lønnsom skipstrafikk kan gå hånd i hånd, og sender et tydelig signal til resten av den maritime næringen. Det er fullt mulig å ta aktive grep for å bevare havet, selv når regelverket ikke nødvendigvis krever det.
Ved å prioritere rensing av avløpsvann, sikrer bransjeaktører som Sølvtrans et sunnere havmiljø og bedre forhold for det biologiske mangfoldet. Forhåpentligvis vil dette inspirere flere til å velge bærekraftige løsninger, slik at vi i fellesskap kan bevare havet for fremtidige generasjoner.